Drugs

Kruiden van hemel en hel

Home
 
Back
 
Auteur: Steef Davidson
ISBN :
90-252-8554-6
 
Onderwerpen:
 

Agenda 

Astrologie
Auteurs
Divinatie
Dromen
Elfen
Engelen
Godinnen
Heksen
Kookboeken
Kruiden
De Maan
Magie
Mandala's
Meditatie
Mythologie
Sjamanisme
Stenen
Symbolen
Tarot
Wierook
 
 
Startpagina's
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voor veel mensen zijn drugs verbonden met problemen, verslaving of criminaliteit. Weinigen zullen het gebruik van koffie, sherry, van een sigaret of een pilsje als een probleem beschouwen. Toch zijn het eveneens drugs. En wie gebruikt ze niet? Uit de geschiedenis blijkt dat de meningen over wat wél en niet kan, vroeger net al zo uiteenliepen als tegenwoordig. Wie vroeger met behulp van kruiden kon genezen, werd vereerd. Maar als het soms niet goed lukte, werd er een complete heksenjacht ontketend. In de Middeleeuwse apotheek waren allerlei stoffen vrij verkrijgbaar, terwijl die nu slechts op recept verkrijgbaar zijn. Vroeger was het nu wijd verbreide roken ooit streng verboden. Ook koffie trof eens dat lot. Niet wegens gevaar voor de gezondheid, maar om de politieke bedreiging die van de koffiehuizen uitging.

Dat later thee, koffie, tabak en ook opium weer wél werden toegelaten, had te maken met de commerciële belangen die ermee gemoeid waren. Die situatie dat het gebruik van drugs veel eerder wordt bepaald door de commercie dan door de sociale regels, is misschien wel het meest tekenend voor onze cultuur. In andere culturen zijn drugs altijd verbonden (geweest) met eigen ceremoniën, met mensen die in onderlinge verbondenheid in aanraking wensen te komen met het oniutspreekbare. Daarbij werden excessen niet geduld.

In onze huidige , westerse cultuur is het gebruik losgeraakt van zulke verbanden. Daardoor onstaan de grote problemen met drugs, waarmee wij telkens geconfronteerd worden. Daarover gaat dit boek. Niet alleen over de gevaren van opium, marihuana, heroïne, alcohol, koffie, thee, tabak en nog vele, minder bekende stoffen. Het wil wijzen op de plaats die deze stoffen hebben ingenomen in de loop der geschiedenis en op de functie in sociale en culturele ontwikkelingen.

We kunnen er immers niet omheen: drugs zijn werkelijk kruiden van hemel en hel.

 

 

 
2006-2007   © Magischeboeken.nl